Å være ny som leder kan være både spennende og skummelt. Plutselig har du ansvaret for et team, og kanskje føler du at alle tenker at det er du som har svarene på det mest. Men fortvil ikke! Med de rette verktøyene og holdningene kan du vokse inn i rollen. Her er noen tips fra oss i Dale Carnegie som kan hjelpe deg på veien.
- Lær deg å lytte aktivt
En av de viktigste ferdighetene du som leder (og privatperson!) kan ha, er evnen til å lytte. Ikke bare høre, men virkelig lytte til det teamet ditt sier. Ofte sitter medarbeiderne på verdifull innsikt som kan hjelpe deg til å ta bedre beslutninger. Vær oppmerksom i store møter og små kaffesamtaler, still spørsmål, og vær åpen for tilbakemeldinger.
- Vis at du bryr deg
En god leder er en som bryr seg om menneskene sine. Vis interesse for teamet ditt, ikke bare når det gjelder arbeid, men også deres velvære generelt. Et enkelt «Hvordan har du det?» kan gjøre en stor forskjell. Når folk føler seg sett og hørt, øker deres engasjement og produktivitet. Trivsel på jobben er rett og slett lønnsomt.
- Sett klare forventninger
Som ny leder er det viktig å etablere klare forventninger tidlig. Det gjelder både for deg selv og teamet. Sørg for at alle vet hva som forventes av dem, hvilke mål dere i fellesskap skal nå og hva resultatet blir når dere har nådd målet. Dette gir alle en klar retning og reduserer misforståelser.
- Kommuniser tydelig
God kommunikasjon er nøkkelen til effektiv ledelse. Vær tydelig i kommunikasjonen din, enten det er i e-poster, møter eller individuelle samtaler. Husk at det ikke bare handler om hva du sier, men hvordan du sier det. Vær åpen, ærlig, og sørg for at budskapet ditt er forståelig. Klart, godt og inkluderende språk er kanskje ditt aller viktigst verktøy!
- Vær en lagspiller
Selv om du nå har fått en lederrolle, betyr ikke det at du skal trekke deg tilbake fra teamet. Tvert imot. Du er fortsatt en del av laget, og det er viktig å vise at du er villig til å jobbe sammen med dem. Vær tilgjengelig, vær støttende, og vær villig til å ta i et tak når det trengs.
- Ikke vær redd for å delegere
Som leder kan det være fristende å forsøke å gjøre alt selv. (Vi har vært der!) Men det er viktig at du lærer deg kunsten å delegere. Stol på teamet ditt, gi dem ansvar, og la dem få muligheten til å vokse. Dette frigjør tid for deg slik at du kan fokusere på de mer strategiske aspektene ved rollen din.
- Ta ansvar
Som leder er det ditt ansvar å sikre at teamet ditt lykkes. Når ting går bra, deler du selvfølgelig æren med teamet ditt. Men når ting går galt, er det viktig at du tar ansvaret – uansett hvem som gjorde en feil. Dette bygger tillit og respekt blant medarbeiderne dine, og det viser at du er en leder som står opp for teamet.
- Vær tålmodig – med deg selv og andre
Å være ny som leder betyr at du kommer til å gjøre feil. Det er helt normalt, og det viktigste er å lære av dem. (Og når det er sagt – dette gjelder også når du har vært i rollen i mange år.) Vær tålmodig, og gi deg selv tid til å vokse inn i rollen. Vær også tålmodig med teamet ditt – husk at de trenger tid til å tilpasse seg til deg som ny leder.
- Søk råd og støtte
Ingen forventer at du skal vite alt fra dag én. Ikke vær redd for å søke råd fra mer erfarne ledere, HR-avdelingen, eller noen du stoler på. Noen ganger kan det å få et eksternt perspektiv gi deg klarhet i utfordrende situasjoner. Kanskje du skal vurdere å skaffe deg en mentor eller coach?
- Feir små og store seire
Det er viktig å anerkjenne når teamet ditt gjør en god jobb. Små feiringer underveis kan gjøre underverker for motivasjonen. Gi konkrete tilbakemeldinger til medarbeiderne dine (gjerne foran andre, hvis det passer!), og fortell HVA du synes er bra. Det er også hyggelig å ha en større markering når et prosjekt eller stor oppgave er ferdig. Anerkjennelse skaper et positivt arbeidsmiljø.
- Vær deg selv
Det kan være fristende å prøve å etterligne andre ledere, men det er viktig å finne din egen stil. Vær ekte, vær tro mot dine verdier, og la personligheten din skinne gjennom i lederstilen din. Folk følger mennesker, ikke titler.
Å være ny som leder er som regel krevende. Men med riktig holdning og støtte fra omgivelsene har du et godt utgangspunkt for å lykkes.
Vi deler gjerne flere tips med deg. Meld deg på gratis workshop, der vi deler ledertips, forskning og erfaringer med deg og andre som er interessert i god ledelse.