Å være mellomleder kan være en skikkelig tøff rolle. Du befinner deg ofte i en skvis mellom toppledelsen, som forventer resultater, og medarbeidere, som trenger støtte og forståelse.
Det er lett å føle at du står alene i midten, dratt i forskjellige retninger, og det kan gå hardt utover både fysisk og mental helse. Vi ser på våre lederprogrammer at mange mellomledere ønsker å jobbe med stressnivået sitt. (Og de får mange verktøy og praktisk trening til nettopp dette!)
Når presset kommer fra alle kanter
Det er jo ingen hemmelighet at mellomledere ofte blir sittende igjen med byrden av andres forventninger. På den ene siden har du toppledelsen som legger press på deg for å levere. Det er budsjetter som må holdes, mål som skal nås og ofte svært lite tid til å få alt på plass. Samtidig har du kolleger som ser på deg som en bro mellom dem og ledelsen, noen de kan komme til med sine utfordringer og bekymringer. Du må balansere dette konstant, og det kan være utmattende.
Å sette grenser og prioritere seg selv
Det er viktig å erkjenne at det er helt normalt å føle seg overveldet. Mellomledere blir ofte glemt i diskusjoner om arbeidsmiljø, fordi fokuset ofte ligger på de ansatte eller toppledelsen. Men faktum er at mellomledere trenger like mye omsorg, støtte og ikke minst tid til seg selv som alle andre. Det er derfor så viktig at du, som mellomleder, prioriterer din egen velvære.
Å ta vare på seg selv handler ikke bare om å slappe av etter en lang arbeidsdag. Det handler om å bygge gode rutiner som hjelper deg å stå støtt i hverdagen. Dette kan være å sørge for at du har nok søvn, at du får tid til fysisk aktivitet, og at du har mennesker rundt deg som du kan snakke med om det du går gjennom. Det er også viktig å sette grenser. Det kan føles vanskelig å si nei, men noen ganger må du det for å kunne ivareta både deg selv og de rundt deg.
Og dette ser vi trenere i Dale Carnegie gang på gang – mellomledere og teamledere må bli flinkere til å delegere. Det kan være skummelt å slippe kontrollen, men de som gjør, opplever ofte at medarbeiderne setter pris på å få mer ansvar.
Del utfordringene – du er ikke alene
En annen ting som kan hjelpe er å dele utfordringene dine med andre. Det kan være en lettelse å snakke med noen som har vært i samme situasjon som deg. Kanskje en kollega eller en mentor som forstår hva du går gjennom. Å dele erfaringer og råd kan gi deg nye perspektiver og en følelse av at du ikke er alene i dette.
Og husk, det er ikke et tegn på svakhet å be om hjelp. Det er tvert imot et tegn på styrke å innrømme når ting blir for mye. I dagens arbeidsliv er det stadig mer fokus på mental helse, og det er viktig at du benytter deg av de ressursene som finnes, enten det er gjennom jobbens helseordning eller ved å oppsøke hjelp hos kolleger eller få coaching utenfra.
Hvorfor ble du leder?
Til syvende og sist er det viktig å huske på hvorfor du tok rollen som mellomleder i utgangspunktet. Du har en unik posisjon til å gjøre en forskjell, både for medarbeiderne dine og for virksomheten som helhet. Men for at du skal kunne gjøre det, må du også ta vare på deg selv. Din helse og velvære er nøkkelen til å kunne gjøre en god jobb, og det er ingen skam i å prioritere seg selv midt oppi alt. Så ta deg tid til å puste, reflektere og finne ut hva som fungerer best for deg.
Vil du ha noen å sparre med? Vi tilbyr verktøy og kurs som kan hjelpe deg med å nå dine mål. Bli med på en gratis workshop om ledelse, og få en smakebit på vårt verdenskjente program «Kommunikasjon og ledelse».
Hilsen Grete